Sunday, January 20, 2013

Això és fe

Simon Wiesenthal, el famós caçador de Nazis, una vegada va impartir una conferència al Congrés de Rabins europeus a Bratislava, Eslovàquia. Els rabins van lliurar a Wiesenthal, de 91 anys, un premi i el Sr. Wiesenthal, visiblement commogut, els va explicar la següent història: 

Va succeir a Mauthausen, poc després de l'alliberament. El campament va rebre la visita del Rabí Eliezer Silver, Director de Agudat HaRabanim (Unió de Rabins Ortodoxos d'Amèrica del Nord), que arribava amb la missió d'oferir ajuda i confortar els supervivents. Rabí Silver també va organitzar un Servei especial, i va convidar Wiesenthal a unir-se als altres supervivents en la Pregària. Simón Wiesenthal va rebutjar la invitació, i li va explicar per què:
- Al campament,  -Weisenthal va dir al Rabin Silver-  hi havia un home religiós que d'alguna manera se les va arreglar per passar de contraban un Sidur (Llibre de resos). Al principi, vaig admirar terriblement l'home pel seu valor, ja que havia arriscat la seva vida per portar el Sidur al camp. Però l'endemà vaig comprendre, per al meu horror, que aquest home ‘llogava’ aquest Sidur a la gent a canvi de menjar. Aquests jueus li lliuraven el seu últim tros de pa, per poder tenir durant uns minuts el Llibre de resos. Aquest home, que estava molt prim i amagrit quan va començar amb tot aquest tema, va arribar a menjar tant de sobte, que va morir abans que tots els altres doncs el seu sistema digestiu no va poder adaptar-se. 
Simón Wiesenthal va continuar: 
- Si així és com els jueus religiosos es comporten, no tinc res a fer amb un Llibre de Pregària. 
Quan Wiesenthal es va girar per allunyar-se, Rabí Silver el va tocar suaument a l'espatlla i li va dir en idish: 
Du dumer (home ximple). Per què mires el jueu que utilitzava el seu Sidur per treure el menjar de les boques de la gent famolenca? Per què no mires els molts jueus que van donar el seu últim tros de pa per poder usar un Sidur? Això és fe. Aquest és el veritable poder del Sidur.
I després, el Rabi Silver el va abraçar.  
- L'endemà vaig concórrer als Serveis -va dir Wiesenthal.

Follow by Email