Saturday, March 31, 2012

Sentits i sensacionsPosar-hi els cinc sentits, això vull fer cada vegada que aterro a Israel. Sobretot, però, posar-hi enteniment. I no és fàcil. Posar-hi voluntat d'entendre des del primer dia. I preguntar, "per no ser ignorant tota la vida".

Jo deia que Israel fa una olor especial. Tot era aterrar i pujar al cotxe que ens venia a buscar, com sentir aquella olor que m'estirava, i respirava fondo perquè m'omplís els pulmons. Van passar els anys i es va esvair l'olor que encara busco quan arribo, com l'olor de llapis i goma d'esborrar que ans feien els col·legis i que ara ja no fan. I he concluït que aquella olor era del cotxe de l'amic que ens esperava i que dintre hi havia de tot: bosses d'espècies comprades al mercat i no descarregades a casa, tovalloles resseques d'un dia de bany al Iam HaMelah, sorra del desert de l'Aravà, sabates de muntanya d'un passeig pel Golan... I sempre em quedaran a la memòria les sentors del "tot Israel" concentrades en una capsa que ara deu jaure en qualsevol cemetiri de cotxes.

Sortir de l'aeroport de Tel Aviv i sentir com la calor del sol t'acarona cara i braços, perquè t'has hagut de treure la jaqueta que encara duies a casa, que hi feia fred, és tot un plaer per a la pell. 

El menjar és bo. Els gustos són diferents i no m'agrada comparar. Miro d'assaborir-los. Només trobo a faltar el pa cruixent del pastisser del poble, el de ca les Hostaleres! "Ja m'hi quedaria aquí a viure, només enyoro el pa!" (beneiteries de moments d'eufòria).

Sorolls i silencis contrasten pertot. Mercarts sorollosos al matí i platja salvatge només amb el soroll de les ones a la tarda. Barris tranquils i silenciosos a Jerusalem, de passeig lent i agradable, que desemboquen en el "balagan" del Kòtel en dies de festa... Contrastos a tocar, no només en l'oïda...

El sol enlluernador, la claror especial i el blau intens del cel a l'estiu fan que necessitis un filtre als ulls per no enlluernar-te; com enlluernat quedes pels mil colors del desert, pels contrastos d'alçada en els edificis de Tel Aviv, pel contrast de colors  de la pell de la gent i de la vestimenta, i pels contrastos d'idees i de pensaments que hi conviuen.

Follow by Email