Monday, October 31, 2011

Castanyes, panellets i moniatos

No és la cuina de casa; però s'hi assembla tant! (la nostra era més llòbrega i baixa de sostre)

Època de Tots Sants. Època de castanyes i moniatos. La Laura mare uns quants dies abans ja baixava castanyes de l'Adoberia i ens en venia a portar unes quantes a casa. A casa hi havia moniatos (vols dir que en plantàvem?). Quan arribava de col·legi, la padrina me'n tenia un de calentó al forn de la cuina econòmica. És el berenar més exquisit que recordo: asseguda a la cadireta petita, davant del foc i menjant el moniato acabat de coure. Els panellets no m'agradaven. Els trobava una menja crua. Jo deia que m'estimava més les magdalenes. La mare em posava uns quants panellets dins dels paperets de les magdalenes; però jo no em deixava enredar!

Després de berenar, m'asseia a la cadireta, ben encarada davant de quatre rajoles de valència blanques que hi havia entre la cuina i l'aigüera, les úniques quatre de casa, lluents i resplendents; em posava la nina a la falda i miràvem la televisió!

Sunday, October 30, 2011

Coets casolans

Una nova víctima dels "coets" palestins: Moshe Ami, de 56 anys
Què és un "coet" palestí? Una mostra d'un que va caure ahir.
Una nova victima israeliana dels míssils palestins
En una operació antiterrorista de les Forces Aèries d’Israel contra una cèl·ula de les Brigades d’Al-Quds, vinculades al Jihad Islàmic palestí, an mort cinc terroristes al nord de la franja de Gaza aquest matí. Aquesta cèl·lula era la responsable del llançament d’un míssil grad contra el sud d’Israel a inicis de setmana.

La resposta d’aquesta organització jihadista ha estat el llançament d’almenys vint míssils contra les localitats del centre-sud d’Israel, causant quatre ferits i una víctima mortal.
Clica aquí per seguir llegint...

Aquí, aquí i aquí reportatge gràfic dels recents atemptats

Saturday, October 22, 2011

TIC i TAC

Potser acabaré així

Ja m'agrada això del TIC i TAC i m'ho passo bé. Requereix molt d'esforç, estar al dia i aprendre moltíssim. També et demana molt de temps i dedicació. Les TIC i les TAC faciliten la feina? La feina s'ha de fer d'una manera o d'una altra.

El que està clar és que ni els mestres ni els alumnes no podem perdre pistonada.

Thursday, October 20, 2011

TERRORISTES


Els terroristes palestins alliberats per Israel en l'intercanvi pel soldat Guilad Shalit es relaxaven el matí de dimecres al voltant d'una piscina de luxe amb vistes al Mediterrani.

"El primer dia de la llibertat se sent com tornar a néixer", va dir un terrorista suïcida al que en el seu moment no li havia explotat l'armilla.
Indignant, no? Doncs és l'hotel de la Balletbó. Noves modalitats de turisme hoteler. Passi un cap de setmana amb els terroristes! No és de descartar que s'importi la modalitat a l'hotel de S'Agaró.

(Via ynetnews)

Rectifico: Guilad Shalit no és un soldat. És un FSC (sergent de primera classe).

Wednesday, October 19, 2011

LA CREU ROJA


Un dels grups de personal de la Creu Roja disposat a verificar l'estat de salut dels 1027 presos alliberats per Israel a canvi de Gil'ad Shalit. És la mateixa Creu Roja que mai no ha visitat Gil'ad en el seu captiveri i s'ha negat a transmetre-li els missatges de la seva família. Gil'ad ha tornat dèbil (s'ha desmaiat en el vol des d'Egipte a Tel Nof) i en l'entrevista salvatge que li han fet en els mitjans egipcis, abans de ser lliurat a Israel, s'aprecia que té la mà esquerra tolida, probablement a causa de la tortura.

Aquesta és la Creu Roja.

(Via Esther Moscatel des de Jerusalem)

Monday, October 17, 2011

DIR MENTIDES

Foto arxiu CM
El qui es diu mentides a si mateix i se les escolta, acaba sense veure la diferència entre la veritat i la mentida, ni en ell mateix ni al seu voltant.  Llavors, ni es respecta a si mateix ni als altres... 
Fiódor Dostoievski

Wednesday, October 12, 2011

El valor d'una vida: mil a u


Per Israel, la vida d'un jueu és molt valuosa. Els mateixos musulmans es valoren mil vegades menys:

Monday, October 10, 2011

Vins "casher", vins aptes

[I]
Els vins casher són aptes per al ritus de la religió jueva, i han de ser controlats durant tot el procés d’elaboració per un rabí que certifica la seva validesa final. A la terra d’Israel, les vinyes han de tenir un mínim de 4 anys, cada set anys el sòl ha de reposar i cal fer un últim adobat orgànic dos mesos abans de la verema. La vinificació s’ha de realitzar en dipòsits dedicats exclusivament des de l’inici a vins casher. Llevats, enzims i tots els productes utilitzats hauran d’estar igualment certificats. Per clarificar, es pot utilitzar Bentonit, clara d’ou o simplement deixar precipitar el vi. Durant aquest procés, només una persona que sigui jueva pot veure el vi, ni el mateix enòleg del celler pot fer-ho. Per això, tot està segellat. La maquinària i els objectes del procés d’elaboració del vi han de ser netejats prèviament sota la vigilància del rabí.
A les comunitats jueves, s’acostuma a separar el 10% de la producció agrícola, incloent el vi, pels més desfavorits. Quan el rabí considera que l’elaboració és correcta complint tot el ritus, estampa el segell "Casher".
El primer celler a tot l’estat espanyol que va destinar part de l’elaboració al vi casher va ser el de Capçanes (DO Montsant). La família Cohen, propietària d’Elvi Wines, és la primera de cultura sefardita que des de l’any 1492 es dedica de nou a la producció de vins casher a les seves terres.

(Moises Cohen)

Les vinyes del priorat. Ceps estressats i terra de llicorella.
(Foto arxiu CM)
Un tomb per les vinyes (Foto arxiu CM)
El terreny amb pendent (Foto arxiu CM)
[II]
L'elaboració de vi ha estat una activitat tradicional jueva. I això inclou des del cultiu del raïm fins al moment de la degustació. Un dels més grans savis jueus, autor d'una obra monumental de comentaris talmúdics, Rabí Salomó fill d'Isaac Rashi, que va néixer a Troyes a la regió de Champagne, o segons altres versions a Worms, es va dedicar junt a la seva monumental obra talmúdica, a la producció de vi.

El vi és indispensable en la vida familiar jueva, que comença i acaba totes les seves festes beneint el vi, sigui el vi que es consumirà a l'àpat o el vi que es beneeix per senyalar la fi del xabbat o de la festa.

El dia del seu casament és tradició que juntament amb un talit, un xal d'oracions, la núvia regali al nuvi un calze d'argent on beneirà el vi de les celebracions familiars.
La núvia acostuma a rebre un joc de palmatòries, moltes vegades d'argent, que farà servir per beneir les espelmes que s'encenen abans de cada festa i donen un ambient festiu a la casa.

Els cognoms relacionats amb el vi, acostumen a ser cognoms de families jueves o de jueus conversos.

(Esther Moscatel)

Tuesday, October 4, 2011

Fruits de tardor







El castanyer de l'Adoberia és mort. Ja era vell. Al costat de la riera, imponent, amagat del mar, ens ha donat fruits de tardor a moltes generacions. Amb ell passàvem Tots Sants i la canalla anava a veure'l i a plegar castanyes un any rera l'altre. Miràvem i admiràvem els seus colors de tardor. El teníem tan a prop! 
El temps passa gotejant com una pluja fina, sense fer remor, i noves generacions arriben. Ara el nostre castanyer ens fa els plaers de la tardor; plaers visuals, que no del paladar.

Follow by Email