Thursday, December 15, 2011

La samarreta imperi

estripada

bruta
neta
Dies de vacances amb l'home... Tot el dia no dóna per tenir converses trascendents de parella, conjugals, culturals, politiques... no! Hi ha moltes estones de conversa banal. Parlem de la samarreta imperi, peça en desús pel jovent d'avui. Potser sí?, potser no?... I d'on deu venir el terme "imperi"...?


Fem un google? Fem!
Anem provant? Samarreta imperi, camiseta imperio... camiseta sin mangas... després en anglès... provem... shirt... T-shirt... fins que arribem a sleeveless shirt. Tireu per avall la pàgina i trobareu:
Short for "athletic shirt" because it is often worn in sports, such as basketball and track-and-field events. In America, it is also known as a wife beater...
Wife beater? "No pot ser! Tota la vida portant-ne tots els homes de la familia i jo sense saber-ho!" s'esgarrifa el meu home veient-se ja observat com un maltractador! "Mira'm, no que no en faig cara?" "No, home, no!" Responc.

Fem més googles?
No va sortir a la primera. Ja no recordo on va sortir que era la samarreta que portava el Marlon Brando a "Un tranvia llamado deseo". Finalment, trobem:
Wifebeater: que resulta que és un terme slang usat a Nord America i altres llocs per a designar aquesta peça de roba.

L'origen:
L'origen del terme és l'estereotip de les samarretes que usen predominantment homes que peguen les seves dones. A la pel·lícula del 1951 "Un tramvia anomenat desig", el personatge de Stanley Kowalski (Marlon Brando), que sovint porta samarretes de tirants, viola la seva cunyada Blanche. I així en d'altres escenes cinematogràfiques, d'altres films i amb altres actors...

Ara bé... anem buscant i, en colors i estampada, és el tipus de samarreta que usen molts gays per exhibir la seva musculatura i agradar els altres.

I, arribats aquí, ja s'hi barreja la política. Sort que la ministra Aído no es va assabentar del terme wifebeater sinó, ja tindriem una llei que prohibiria les samarretes imperi blanques. Així que, els que en feu servir de blanques ja en podeu acumular, no sigui que en endavant estiguin mal vistes. El món està capgirat!

Ai! i com és que naltros n'hi diem "imperi? Ve-t'ho a saber! Fem un google i, res més que la terminologia  pot venir de l'època de Napoleó.

Més samarretes imperi famoses:

Rock Hudson

Bruce Willis
Edward Norton

Frank Sinatra

Robert de Niro

Follow by Email