Saturday, November 26, 2011

Ara ve Nadal...

La memòria en farà curtes fogueres i l'oblit, caliu d'inquietud; diu el poeta.
1987... el Joan va convocar tots els mestres del poble perquè l'ajudessin a dur a terme el seu projecte de Parc de Nadal. Era un projecte ambiciós i engrescador. N'hi van acudir molts i el projecte va fer-se realitat. Un projecte que va aplegar molta gent. Durant quatre dies, matí i tarda, acull encara la majoria de la canalla del poble, guiats per monitors voluntaris, a canvi de res.

I a mi no em va convocar... i no em vaig disgustar, tenia la nena petita... Més tard, me'n vaig adonar i en vam parlar. Jo era la dona de l'alcalde i segons ell feia lleig que participés com a voluntària en una empresa municipal. Què hi podia fer jo si el Joan despreciava les meves possibilitats com a professional? Ara, vist de lluny, entenc moltes coses d'aquella manera de pensar del meu amic de l'ànima. Va rectificar i, durant anys, junt amb la Laura vam portar la direcció del Parc; feina de la que em sento molt satisfeta i n'estic orgulllosa i feia anys que no hi pensava. I que no pateixi el Joan, el meu nom no consta enlloc ni passaré a la posteritat!

Aquesta rebequeria que havia de treure del pap, ve a tomb per reflexionar sobre el tòpic aquell de "preguntem als nens què volen, ells tenen les millors idees". Si fos així, responia jo quan la brillant idea sortia al Comitè organitzador, no caldrien pedagogs, estudis de magisteri, escoles... Com que semblava que et saltessis les "elementals regles del la democràcia" si no escoltaves les veus de les innocents criatures, un any vam fer el que aquella mare formada en un pedagogisme benevolent demanava: fer fer redaccions als nens de les escoles. Què en va sortir? Un Port Aventura en miniatura i jocs de televisió. La creativitat en fer que el nostre Parc fos el millor sortia de l'estudi, de l'observació, del treball infatigable, del compromís i la responsabilitat dels que anàvem davant i dels que hi col·laboraven amb el seus grans d'arena en la mesura que volien.

Follow by Email