Wednesday, January 13, 2010

Europa va ser camí
Com cada any, la meva escoleta compleix amb el que és de consuetud. Hem anat a visitar l'exposició de "La Caixa". Aquest any: "Europa va ser camí. La peregrinació a Santiago a l'edat mitjana". Impecable, ben feta, vistosa, agradable de veure i de llegir, equilibrada amb la proporció entre text i imatges, i, sobretot, i com sempre, la recreació dels ambients de l'època, el millor de l'exposició. Si se'n fan de meravelles amb diners!

Gent jove, que deuen ser acabats de llicenciar en història o bé estudiants, ens fan de guies i expliquen, amb força traça, l'exposició als grups. Tot plegat, cada any una nova experiència per als sentits i tarda agradable amb alumnes.

Enguany, l'exposició comença amb la reproducció de diferents còdex medievals en els que es mostra l'univers conegut en aquella època. En un d'ells, el centre és la cuitat de Jerusalem. El guia, jovenet i eixeridet, explica que llavors Jerusalem era el centre del món i lloc de peregrinació per als cristians, com ho era La Meca per als musulmans, i també Jerusalem. I així acaba i segueix l'explicació cap a altres temes. Ve-t'ho aquí, un món medieval sense jueus!

Sort que a la visita del segon grup va deixar estar Jerusalem i ni la va anomenar. Era el divendres dia 8 de gener, a fora nevava... i aquell xiquet ben ensenyadet per la universitat catalana encara ara deu pensar que els jueus es van acabar no se sap quan i, ves què et dic, que podria intuir que és dels que pensa que "ves pobres palestins, sotmesos i atacats per Israel, etc, etc."

Més reflexions les vaig fent jo sola, que no cal que als espavilats lectors d'aquestes lletres els digui més. Com deia el pare: "Jo sóc com aquell aprenent, que amb mitja en tenia prou!"

Follow by Email