Saturday, January 2, 2010

Lluis Roura, el pintor de l'Empordà


L'estiu del 2008, va venir a casa una noia de Figueres, que estima la seva terra, amiga de la Joana. Coneixent com coneixia la nostra relació amb Israel, em va parlar de Lluís Roura. Ràpidament em vaig posar a furgar per la xarxa i remenar idees. En va sortir aquesta entrada que vaig publicar en un altre lloc i ara us la dono aquí:


La vall del Cedró

L'hort de Getsemaní

M'han explicat que el meu naixement fou prematur i molt complicat, sembla que era més de l'altre món que no pas d'aquest. .../... Els aiguamolls de l'Empordà amb Jordi Sargatal, L'Escala, imatges de tres segles amb Lourdes Boix i Terra Santa, any 2000 en què vaig fer fins a cinc viatges a Israel i en són fruit també sis grans pintures exposades a l'església Parroquial de Santa Maria de Banyoles.

Aquets paratges que pinta Lluís Roura els trobem descrits en el "Dietari d'un pelegrí a Terra Santa" de Mossèn Cinto Verdaguer:

Muntanya de l'Ascensió, 2 de maig

.../... comença en la Tomba dels jutges i segueix cap avall coberta de lloses sepulcrals; a la banda de Jerusalem té les dels moros, entre les quals he sentit cantar elegies a un marabut; a la banda esquerra té les dels jueus, com si esperassen veure des de la tomba la ciutat santa. Part davall, fets d'un gran bocí de roca viva, blanquegen los sepulcres de Zacaries, mort entre el santuari i l'altar; lo de Josafat i el d'Absalon, que té una obertura a l'alçada de tres metres, a on los nois tiren pedres i malediccions al fill dolent i desnaturalitzat que perseguí a son pare. Muntanya amunt hi ha la Tomba dels Profetes.
Getsemaní. Al costat mateix del sepulcre de la Verge s'obre la cova de Getsemaní en la roca: és fonda i trista i està convertida en capella per los pares franciscans. .../... Més avall hi ha el pont del Cedró, a on al tirar-lo daltabaix los jueus, s'estamparen sos sagrats genolls en la roca. Des d'aquí, abandonat per tots sos deixebles, .../... fou portat a Jerusalem, a on ja no entrà com tres dies abans, en lo dia de son triomf, per la Porta Daurada .../...

__________________________________

Aquesta entrada ja estava preparada i l'aprofito per dir-vos:

BON ANY D'ISRAEL ESTANT!Follow by Email