Sunday, March 1, 2009

TRAIDOR EN EL INFIERNO


Nit del dissabte. Pel·lícules del segle XX que em queden per veure; que en són moltes. I aquesta ha valgut la pena. No desmereix de cap de les de Billy Wilder. Com moltes de les seves pel·lícules, tot i ser identificades com a còmiques, tracta els temes amb tota la serietat que els correspon. 

 Stalag 17 (1953) de Billy Wilder

Segona Guerra Mundial. Centenars de presoners de guerra nordamericans es troben en un camp de presoners anomenat Stalag 17. Dos d'ells intenten escapar i són assassinats abans d'aconseguir el seu objectiu. Els presoners comencen a sospitar que hi ha un traidor entre ells i totes les sospites recauen en un sergent, un antiheroi cínic i flemàtic que aconsegueix sobreviure amb l'intercanvi de tenences amb els alemanys. 
Una barreja de comèdia, drama i suspens en la que s'enfoca el nazisme de forma còmica (part de la família de Wilder va morir a Auschwitz) fins a ridiculitzar els propis nazis.
A la pel·lícula s'alternen moments altament emotius amb d'altres d'una ingènua comicitat. El personatge central, el sergent Sefton, interpretat per William Holden, fa una interpretació magistral. 
El tema central és el pas de l'antiheroi a heroi. Aquell personatge frívol del principi; pres per traïdor per tots els seus companys, és el que finalment, quan cal, s'arrisca per la seva pàtria. 


Follow by Email