Sunday, February 1, 2009

És greu


El primer atac judeofòbic d'aquests darrers mesos va ser el sofert pel Centre d'Estudis i Sinagoga de Khabad Lubavitx a Barcelona. Se n'han succeït d'altres arreu, l'ambient és tens i fa patir i a Catalunya no ens quedem curts i fa vergonya. Només ens calia la reacció del primer ministre turc. Llegir la carta d'aquesta dona de turquia m'ha entristit molt, he imaginat un futur a Europa que no m'ha agradat:

“Jo i els meus amics de la comunitat jueva d’Istambul tenim por de donar els nostres noms aquests dies, tenim por que ens puguin agredir. No volem ser identificats com a jueus.”
“Tenim por de caminar pel carrer, on l’atmosfera és tensa. Les consignes a favor dels palestins i contra Israel cobreixen totes les parets; arreu hi ha banderes palestines. Una bandera palestina fou posada davant de la gran sinagoga del barri de Neve Shalom, on fa uns anys van sofrir un atemptat.”
“Pintades anti-Israel es troben en botigues propietat de jueus i en botigues de Judaica.”
“Aquests dies no gosem sortir de casa. La gran sinagoga és quasi buida el Xabat. Són molts els que estan preocupats perquè poden ser agredits, malgrat que hagi augmentat molt la presència policial.”
“A tot arreu, en cada cantonada i en cada programa de televisió, només hi ha una sola conversa: La franja de Gaza.”
“A totes les escoles s’ha organitzat un minut de silenci en memòria de les víctimes palestines. Els fills dels meus amics es van sertir molt incòmodes quan se’ls va demanar que s’hi afegissin. També se’ls va demanar que donessin diners pels nens ferits de Gaza. Les famílies jueves se senten estranyes amb els seus fills per casa. Els pares saben que si no porten els nens a escola amb els diners, els seus fills podrien ser represaliats.”
“La guerra a Gaza i les declaracions del primer ministre Erdogan han creat un ambient molt desagradable per als jueus d’aquí, en especial per als joves i els nens. A les escoles i a la feina, s’enfronten a crítiques dures pel que els seus fan a Gaza.
“L’hostilitat es nota, no només de part dels radicals musulmans, sinó també dels laics, que són molt crítics. Tot això ha provocat que molts de nosaltres pensem en sortir de Turquia i fer l’alià cap a Israel.”


Follow by Email