Friday, January 16, 2009

ELS MINYONS D'EN VECIANA


Quan darrerament es parla dels mossos d'Esquadra, em ve al cap Mossèn Cinto i el seu poema LOS MOSSOS DE L'ESQUADRA. Ell tenia idealitzats els Minyons d'en Veciana, era un home de fe profunda i d'ideals nobles:

"Si voleu valents de mena,
anau amb los catalans,
sobretot los de l'Esquadra,
sobretot los xics de Valls"

I en aquest poema se les tenen amb els homes del Carrasclet:

"Tots són bandolers d'ofici,
la flor de cada veïnat;
als bons minyons de la colla
se'ls podria arreu penjar."

Amb el tripartit, veig difícil conjuntar l'amor als Minyons d'en Veciana i a Mossèn Cinto que tenen uns i l'admiració per en Carrasclet que senten uns altres o els mateixos. Amors i odis massa junts, que no poden quallar de cap manera. I així anem.
______________
El Josep M. Llassat fa anys que ja no es dedica a la política. Quan li va semblar que ja havia fet la seva feina, ho va deixar i va tornar a dedicar-se a la professió d'abans. És un home discret que no pretenia tenir cap protagonisme, però es va trobar en una situació kafkiana que va voler fer pública. En moments, va passar de denunciant d'un robatori a delinquent, passant per la sessió fotogàfica de rigor. Evidentment, va denunciar els fets als responsables de la caserna on va passar tot i va rebre les disculpes de rigor; però no vol presentar cap denúncia; diu que només pretén que dins del cos es reflexioni sobre fets com aquest que se succeeixen massa reiteradament.
Hi dono tombs i jo diria que si em passés a mi faria una denúncia. No es pot deixar passar així com així i pensar que reflexionaran. Si bé la denúncia potser no solucionaria res, és el canal que cal seguir per quedar tranquil perquè has acabat la feina com cal i per veure si la democràcia funciona.

Vistos aquests fets i d'altres que ens va oferint l'actualitat, bé podríem recitar l'inici d'aquest poema també de Mossèn Cinto:

NIT DE SANG
(7 juny 1640)

Catalunya, Catalunya,
lo teu dia s'és fet nit,
i si ton present és negre
bé n'és més l'esdevenir.

Follow by Email