Saturday, November 15, 2008

Boomerang! (1947)

Trobo més encertat el títol en anglès que en espanyol: EL JUSTICIERO

La verdadera història de la lluita d'un fiscal per demostrar la innocència d'un home acusat d'un famós assassinat.
Les pel·lícules d'Elia Kazan sí que em val la pena tornar a veure o bé veure de nou. Ahir vaig veure per primera vegada Boomerang! 
La pel·lícula es basa en uns fets reals. És l'assassinat de l'entranyable pastor d'una església en una petita ciutat de Connecticut. La policia no té cap altra pista que la descripció de l'assassí: alt, amb vestit fosc i barret clar. Amb tan poques proves, la policia no se'n surt i la gent comença a demanar responsabilitats a les autoritats. Apareixen pressions polítiques i cal trobar un culpable a qualsevol preu. Detenen un pobre home que es va discutir amb el pastor i que porta una pistola amb la que el podia haver matat.
Kazan qüestiona tot el sistema judicial d'un país reflexat en aquesta petita comunitat, i va més enllà quan suggereix que el poder polític està pel damunt del bé i del mal per determinar qui és culpable o innocent, depenent de si s'han de guanyar unes eleccions. Terreny que fa de mal trepitjar en qualsevol època.
El fet d'estar basada en fets reals encara impressiona més. El quart d'hora final és la part més interessant. És el fiscal del cas el que presenta proves sorprenents de la innocència de l'acusat, passant pel damunt de xantatges i d'oferimets de càrrecs polítics.
___________________________________________
TAGLINE: It comes back at you again and again!
____________________________
El fiscal: Aquest home és innocent.
L'alcalde: Has pensat en tu, en com t'afectarà, destruiràs els teus anys de treball? Ho engegaràs tot a rodar?
El fiscal: És la vida d'aquest home, Matt.
L'alcalde: Si fos innocent, però no ho és. Tu mateix vas reconèixer que era molt clar. I... encara que ho fos, val la pena? Hem  netejat la ciutat, hem fet fora lladres i timadors; n'hem fet un lloc decent per a viure-hi. La vida d'un home val més que la nostra comunitat?
El fiscal: Sí, Matt, ho val.
L'alcalde: Sort Henry, t'enfrontaràs a tota la ciutat.
________________________
El cap de l'oposició: Hauria d'haver sabut que en política, l'únic invencible és un home honrat.

Follow by Email