Monday, September 8, 2008

El pare de tots els cantors


A 75 anys de la mort de Josef 'Yossele' Rosenblatt, les seves creacions tornen a la vida en un nou projecte. Durant anys, fou difícil d'obtenir-ne bons enregistraments, sobretot en CD. La Aderet Music Company ha pres la iniciativa de recuperar les antigues gravacions.


Rosenblatt fou probablement el més famós cantor (khazan) de tots els temps. Cent anys després, les seves creacions són encisadores i existeixen moltes gravacions dels seus càntics de les lectures de la Torà a la sinagoga (khazanut).
Nasqué a Ucraïna el 1882. Va viatjar per diferents països de l’est d’Europa fent de cantor en diverses comunitats. Més tard, va arribar als Estats Units on esdevingué famós.
Va ser el cantor oficial de la sinagoga de la comunitat hongaresa de Nova York. Allí és on començà a rebre un bon sou pels seus càntics i serveis.
Tots els medis de comunicació, no només els jueus, el destacaren en repetides ocasions com “un fenòmen musical únic”.
Rebé nombroses ofertes per actuar en diferents concerts, però les refusà dient que no estaven d’acord amb les seves creences religioses.
El 1927, la Warner Bross li suggerí de participar en “El cantant de Jazz”, la primera pel·lícula amb diàlegs sonors, però ho refusà. Només va acceptar a contribuir en una cançó en una de les escenes.
Durant la seva vida als EUA, va passar per penúries econòmiques, que el van portar a haver de fer innumerables concerts per saldar els seus deutes.
El 1933, amb la seva família, féu alià a Israel on trobà també multitud de seguidors. Habitualment responia afirmativament a les sol·licituds de participar en concerts benèfics.
Els seus socis i amics li deien que treballava massa, però no trobava moment per refusar les demandes.
L’estiu abans de la seva mort, cantant a la columna d’una sinagoga a Jerusalem, va arribar al cor de tots els presents.
El dia següent, va conduir fins la tomba de Raquel on va cantar amb tot el cor i després conduí fins el Mar Mort. Tornà a casa amb un terrible dolor.
El metge que el va visitar va dir a la família que havia estat un atac de cor i que havia de descansar. Aquella tarda, va fer la pregaria, se’n va entornar cap al llit i llavors es va sentir un fort gemec per tota la casa.
Rosenblatt retornava el seu cos al Creador. Milers de persones l’acompanyaren en el seu darrer viatge.
El cantor (khazan) i intèrpret israelià Dudu Fisher diu d’ell: “La singularitat de Rosenblatt estava en afegir melodies de les que s'enganxen. Era un artista de la veu. Tenia una admirable veu d’òpera i es diu que molts dels més grans cantants d’òpera anaven a escoltar-lo.”
“Jo he cantat moltes composicions seves i sempre mirem d’incloure les seves creacions en les meves actuacions. Cal felicitar els responsables d’aquest projecte.”

Follow by Email