Tuesday, August 5, 2008

The Last Hurrah


The Last Hurrah

Enguany fa cincuanta anys de l'estrena d'aquesta pel·lícula del John Ford, impecablement interpretada per l'Spencer Tracy. Com a director l'un i com a actor l'altre, són dels meus preferits. Darrerament procuro repetir de tantes com puc. L'altre dia va tocar The Last Hurra. 

L'alcalde d'una ciutat de Nova Anglaterra acaba el seu quart mandat i es presenta a la reelecció. Els seus amics l'aconsellen que canviï la seva manera de fer la campanya per tal de competir amb el seu rival, jove i inepte, que, segons els sondejos, causa fort impacte entre l'electorat.
Ell decideix seguir com sempre, però agafa el seu nebot com a observador de campanya, perquè entreveu que serà la darrera; i la conversa entre oncle i nebot al començament de la pel·lícula va més o menys així:

Alcalde Frank Skeffington: A tu mai no t'ha interessat la política, no? 
Adam Caulfield: Si et refereixes a la política en general, no, però sempre m'han interessat les teves activitats polítiques, oncle Frank.
Alcalde Frank Skeffington: No t'amoïnis, la meva proposició no té res a veure amb les teves idees polítiques. Només et demano que participis en la campanya com a simple espectador... o fins i tot pel seu interès històric.
Adam Caulfield:  A què et refereixes quan dius interès històric, oncle Frank?
Alcalde Frank Skeffington: Mira Àdam, la campanya política tradicional aviat estarà ja extingida com els diplodocus. Tot es farà per la televisió i la ràdio i tot serà bonic i fàcil... És inútil enganyar-se, això s'acaba; jo també. Aquesta és la meva darrera campanya, el darrer HURRA!

Jonh Ford realitza un retrat superb i profund de la política americana local, junt amb la justa mesura i equilibri pel que fa a la seriositat en el tractament del tema, la ironia, el sentit de l'humor i la sensibilitat que el caracteritzen.

I... quan veig el que passa amb la política aquí i ara, i els canvis que jo també he observat en les maneres de fer política,  mai no deixo de pensar amb "The Last Hurrah". I per això procuro deixar-me'n de la política, d'aquesta política bonica i fàcil igual com vaig deixar de fumar. Addiccions perilloses.

Follow by Email