Thursday, May 1, 2008

TROBADA D'INTERNAUTES AMICS D'ISRAEL


Ahir al vespre, entre tots, un centenar de persones, vam fer possible una celebració inoblidable. No vau veure com la gent estava contenta? se'ls veia als ulls les ganes de compartir tots els motius pels quals, com deia el Jordi Argelaguet al començar, ens havíem trobat. Vam passar uns mals moments per raons alienes a l'organització, però del tot compensats per la paciència, la comprensió i les ganes de ser-hi de tots els assistents. 
Jo diria que ho vam fer tot donant el que teníem de nosaltres mateixos i que podem estar contents del resultat.

Extret de les paraules de benvinguda:

Però, en tot cas, és segur que tots nosaltres, amb èmfasis diferents, compartim tres motius fonamentals per ser aquí.

- L’estat d’Israel com a estat jueu. Més enllà que siguem o no jueus, és important –d’acord amb el funcionament del món i, de fet, perquè el món evoluciona com ho ha fet- que hi hagi almenys un estat al món en el qual la identitat del poble jueu estigui el màxim de protegida possible. Això no vol dir que hagi de ser l’únic lloc al món, al contrari, on això passi, però sí que és fonamental que existeixi un estat amb aquestes característiques. Al capdavall, la mera existència de l’estat jueu facilita la vida a les persones que viuen la seva judeïtat arreu del món, amb independència que aquesta vivència sigui compatible amb la lleialtat a la comunitat nacional on viuen, treballen i en formen part sense matisos.

- L’estat d’Israel com a expressió política de les aspiracions nacionals del poble jueu. Com molts altres pobles del món, el poble jueu ha aconseguit bastir el seu propi estat, on es pot garantir no només la pervivència de la seva religió, sinó també el seu caràcter nacional. L’èxit del sionisme, acreditat amb la recuperació, l’assoliment i la pervivència d’un estat propi per al poble jueu, pot servir de guia per altres pobles la identitat dels quals estigui compromesa pel simple fet que no tenen un estat seu al darrere. Per exemple, el miracle de la revitalizació de la llengua hebrea, que ha esdevingut la llengua normal i comuna d’Israel, evidencia que sempre hi ha lloc per a l’esperança.

- L’estat d’Israel com a democràcia, això és, el govern del poble, pel poble i per al poble. Una de les contribucions fonamentals d’Israel al món, més enllà de la cultura entesa en el sentit més ampli possible, ha estat la de demostrar que fins i tot en condicions més que dures, la millor manera de sobreviure com a Estat és a través d’un règim democràtic. Per aquest motiu, i per ser on és, Israel ha esdevingut un baluard contra el totalitarisme, fins al punt que si Israel caigués (cosa altament improbable), la nostra civilització tindria els dies comptats.

Follow by Email