Thursday, February 21, 2008

M.L. King

De M.L. Kiny Jr., Carta a un amic antisionista (agost de 1967)


…Declares, amic meu, que no odies els jueus, que només ets “antisionista”. I jo dic, deix anar la veritat des del cap damunt de la muntanya, i que el seu tornaveu ressoni per totes les valls de la terra: Quan la gent condemna el sionisme, parla dels jueus, aquesta és una veritat com un temple.

L’antisemitisme, l’odi al poble jueu, ha estat i és encara una taca en l’ànima de la humanitat. En això estem del tot d’acord; però, sàpigues també això: l’antisionista és de manera inherent antisemita i sempre serà així.

Per què és així? Tu saps que el sionisme no és res més que el somni i l’ideal del poble jueu a tornar a viure a la seva pròpia terra. El poble jueu, les escriptures ens ho diuen, ja va gaudir una vegada d’una pròspera comunitat a la Terra Santa. D’allí va ser expulsat pels tirans romans, els mateixos tirans romans que van matar cruelment Nostre Senyor. Expulsat de la seva pàtria, la seva nació en cendres, forçat a vagar pel món, el poble jueu ha anat suportant, una vegada rera l’altra, el jou de tots els tirans que l’han dominat.

El poble negre, amic meu, sap què és sofrir el turment de la tirania d’unes normes que no ha escollit. Els nostres germans de l’Àfrica han demanat, pledejat, sol·licitat, EXIGIT el reconeixemient i la realització del nostre dret innat a viure en pau sota la nostra pròpia sobirania en el nostre propi país.

Com de fàcil hauria ser, per qualsevol que sosté aquest dret inalienable de tota la humanitat, entendre i recolzar el dret dels jueus a viure a la seva antiga Terra d’Israel! Tots els homes de bé exultaran en el compliment de la promesa de Déu, que el seu poble ha de tornar amb joia a reedificar la seva terra saquejada. Això és el sionisme, ni més ni menys.

I què és l’antisionisme? És negar al poble jueu un dret fonamental que nosaltres reclamem justament pel poble africà i que extenem a totes les altres nacions de la Terra. És discriminació contra els jueus, amic meu, justament perquè són jueus. Ras i curt, és antisemitisme.

L’antisemitisme es deleix en expressar la seva maldat en qualsevol avinentesa. Els temps han fet impopular, a l’oest, proclamar obertament l’odi als jueus. Tanmateix, l’antisemitisme ha de buscar constantment noves formes i nous fòrums per deixar anar el seu verí. Com deu disfrutar en aquesta nova mascarada! No odia els jueus, només és antisionista!

Amic meu, no t’acuso d’antisemitisme deliberat. Sé que sents, com jo sento, un profund amor per la veritat i per la justícia, i et rebel·les contra el racisme, els prejudicis i la discriminació. Però sé que has estat enganyat, com d’altres ho han estat, en el pensament que pots ser antisionista i encara romandre fidel als principis que tu i jo compartim.
Deix que les meves paraules facin de tornaveu en el fons de la teva ànima: Quan la gent condemna el sionisme, parla dels jueus; no t’enganyis.

Traducció de Jodesh

Follow by Email